Разликата между циперметрин и делтаметрин?

21.03.2024 11:41ч. 
Любител земеделец
нерегистриран

Интересувам се, при какви климатични условия е по-подходящо да се използва единия или другия широкоспектърен инсектицид при опазване на растенията? Кой от двата е по-безопасен за пчелите и хората? Имам намерение да ги използвам, като ги редувам, за да избегна резистентността, но на какъв период е удачно да се използват?


Общо 19 отговора:

21.03.2024 22:19ч.
Tucow
нерегистриран

Почти сигурно е, че при наличие на резистентност към едното активно вещество, ще имате резистентност и към другото. Двете вещества са много сходни перитроида.


25.03.2024 10:49ч. Редактиран: 25.03.2024 11:00ч.
Венцислав Avatar
Венцислав
Рейтинг:851

Резистенстност ще се получи само и единствено ако ползва едни и същ препарат. Тоест ползва само Децис, който е с активно вещество - делтаметрин. Ако смени Дециса с нещо друго отново с активно вещество - делтаметрин няма как да получи резистентност. Резистентноста се получа тогва когато се ползва един и същи препарат. Тоест да ползва само и единствено Децис. Двете активни вещества не са въобще сходни. Това че хващат сходни неприятели, не ги прави сходни като актвини вещества.

Може да се ползват двете активни вещества и се редуват и няма да имат никакъв проблем. Може освен тях да ползвате и други прарати с други актвини вещества който ще се свършат също много добра работа.

И двете актвни вещества НЕ са безопасни за пчелите. И двата препарата са опасни за ХОРАТА !!! Инсектицидите са много опасни препарати. Не че и фугицидите не са опасни...
Двата препарата могат да се ползват в период между 7-10 дни зависимост от културата която искате да пръскате.

Много хора бъркат когато прочетата - "Категория на употреба трета". Това не прави прарата безопасен за хората и пчелите. Това е обозначение че дадения препарата може да се ползва от всички хора, които не се Агрономи или други видове специалисти в тази област.


01.04.2024 00:09ч.
Аматьор
нерегистриран

Циперметрин
С22 Н19 НЕ3 Cl2
Делтаметрин
С22 Н19 Br2 НЕ3

Всъщност са си сходни.


01.04.2024 14:24ч.
Венцислав Avatar
Венцислав
Рейтинг:851

Всъщност въобще не са сходни или еднакви двете активни вещества. Това че хващат едни и същи неприятели повечето препарати с тези активни вещества не ги прави сходни или еднакви.
Сходни са им форумулите на двете активни вещества, но нямат нищо общо едно с друго.


01.04.2024 14:44ч.
Любител земеделец
нерегистриран

Оловото и златото се различават само по един атом, ама .........


01.04.2024 14:54ч. Редактиран: 01.04.2024 14:55ч.
Венцислав Avatar
Венцислав
Рейтинг:851

Четири години съм го учил, след това имам над 7 години опит с такива препрати и продължавам да се занимавам с тази дейност. Имам склад за който се грижа всеки ден и се сблъсквам с какви ли не казуси и въпроси, но да ми говорите за Оловото и Златото е меко казано глупост.

Седнете , прочетете малко повече за двете активни вещества и за препаратите с двете активни вещества и след това пишете каквото и да е. Лек ден.


01.04.2024 21:34ч.
Въпрос
нерегистриран

Не разбирам, как няколко препарата с едно и също активно вещество не водят до резистентност.
Например Децис, Дека, Деша.
Какво ги прави различни, че да имат различен ефект.


02.04.2024 00:23ч. Редактиран: 02.04.2024 00:27ч.
Венцислав Avatar
Венцислав
Рейтинг:851

Тук не говориме за едни и същи препарати , а за това че разлика между двете активни вещества има. И разбира се че трите препарата които сте изредили са с едно и също активно вещество и че ако ползвате само тях в един момент ще имате така наречената резистентност. Нека не забравяме че има и други препарати които могат да се ползват за въшки, белокрилка и т.н.

А ако редувате препарат с активно вещество - делтаметрин и препарат с активно вещество - циперметрин повярвайте много трудно ще има каквато и да е резистентност, да не говорим че можем да ги заменим с Клоузър ( въшка ) , Кораген ( плодов червей ) и куп други препарати.


04.04.2024 04:20ч.
Въпрос
нерегистриран

Въпросът ми беше във връзка с първия ви отговор.
Цитирам:
- Ако смени Дециса с нещо друго отново с активно вещество - делтаметрин няма как да получи резистентност.


04.04.2024 09:44ч. Редактиран: 04.04.2024 09:57ч.
Венцислав Avatar
Венцислав
Рейтинг:851

Веднага Ви отговарям, защото виждам, че не можете да ме разберете.

Така... Децис 100 ЕК е оригиналният на Bayer. Той има активно вещество - делтаметрин. Дозата на декар при него е между 7,5 мл. - 12,5 мл./ дка зависимост от това какво искаме да пръскаме. Към него има обаче така наречената ( адювант ) към препарата, която всяка една фирма слага в препарата си.

Сега вземаме Дека ЕК. Той е заместител на Децис 100 ЕК , на фирма Шарда. Но при него дозата е двойна ,а някъде и тройна. Тя е между 40-80 мл. / дка зависи отново какво искаме да пръскаме. Тази фирма си слагат тяхен отделен адювант към препарата.

Активното вещество на препарата е един и същ , но разликата от към адюванти е различен. Нали се сещате , че Bayer притежава оригиналния Децис 100 ЕК и няма да си дадът така лесно адюванта ( добавката ) на други фирми.

И като последно казвам , че ако ползвате двата препарата и да ги редувате няма да има резистентност. Но ако ползвата само Децис или само Дека или само Делтафар, или само Делтагри ще има резистентност след известно време.

Ако се получаваше така резистенстност дали други фирми биха правили същите препарати като Децис, но с различен адювант вътре ?
Има тънкости на всяка една професия. Най - вероятно не сте се сблъсквали с тази професия професионално и за това не знаете тези неща.

Съществената разлика между Децис и Дека ЕК е в адюванта, тъй като оригиналния адювант на Децис е силен и се слага малка доза на декар от препарата. Докато адюванта на Дека ЕК идва малко по - слаб и за това слагаме по - голяма доза от препарата на декар. Другата голяма разлика е в цената. Цената при Децис е над 180 лева за 1 литър, докато Дека ЕК за литър е около 15-25 лева. Едното ти е оригинал, другото е един вид реплика. Не казвам, че репликата е лош препарат. Напротив !


Отговорете без регистрация или влезте в профила си.